PSK zatiaľ neuvažuje o zvýšení cien cestovného v prímestskej doprave

13.07.2010 Prešov

Prešov 13. júla (TASR) – Podobne ako všetky samosprávy na Slovensku aj Prešovský samosprávny kraj (PSK) pociťuje výrazný výpadok v kapitole príjmov.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes pre TASR uviedla, že regionálna samospráva bola nútená urobiť viaceré opatrenia na znižovanie výdavkov, o zvýšení cestovného v prímestskej autobusovej doprave však zatiaľ neuvažuje.
Oproti plánu za prvých šesť mesiacov tohto roka evidoval prešovský VÚC výpadok 9,7 milióna eur, ktorý spôsobilo predovšetkým neplnenie príjmov v kapitole podielových daní. V rámci opatrení PSK pristúpil k viazaniu prostriedkov pre inštitúcie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti i pre samotný úrad.
\"Prímestská autobusová doprava riadne funguje, zabezpečujú ju štyria verejní dopravcovia na území kraja. Nie je asi riešením v tejto krízovej situácii prenášať tú záťaž na bežného občana. Takže zatiaľ sme neuvažovali o tom, že by sme zvýšili cestovné, \" povedala hovorkyňa.
PSK má ako jediný kraj na Slovensku podpísanú zmluvu s dopravcami na obdobie 10 rokov, s presne stanoveným vzorcom pre výpočet nákladov a ďalšími podmienkami, čo podľa hovorkyne znamená, že akékoľvek zmeny týkajúce sa navýšenia alebo zníženia počtu kilometrov, prípadne cestovného, je možné robiť len po vzájomnej dohode.
Fitzeková dodala, že ak by zmeny chceli realizovať od januára budúceho roku, tak je potrebné ich dohodnúť do 15. októbra.
\"Zvyšovanie cestovného v prímestskej doprave je len jedným riešením, inou možnosťou je napríklad zníženie počtu kilometrov realizovaných vo verejnom záujme. Štandardným sezónnym opatrením, ktoré sa robí každý rok, je napríklad to, že v čase prázdnin sa neprevádzkujú niektoré školské spoje, \" dodala.
Konštatovala, že jediné mimoriadne opatrenia v oblasti prímestskej dopravy súvisia s povodňami, keďže stále sú neprejazdné niektoré úseky ciest a autobusy podnikov SAD musia jazdiť po obchádzkových trasách, čo zvyšuje ich náklady na prevádzku.
\"Dohodli sme sa, že nebudeme túto záťaž prenášať na cestujúcich, takže platí pôvodné cestovné. To, ako sa vykryjú zvýšené náklady, bude predmetom ďalších rokovaní, \" uviedla Fitzeková.
 

Vyberte región

mark